Τα 25 Βήματα Αντίδοτα της Κρίσης

Στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως και στην καθημερινή μας ζωή, υπάρχουν πράγματα που αλλάζουν και πράγματα που δεν αλλάζουν εύκολα και χρειάζεται χρόνος, διαβουλεύσεις, εξωστρέφεια και μεγάλο κόστος για να αλλάξουν, όπως, για παράδειγμα, το θεσμικό πλαίσιο και γενικότερα οι θεσμοί και ο δημόσιος τομέας με τις όποιες πρακτικές του. Χρειάζεται, λοιπόν, έξυπνος χειρισμός των σχέσεων αυτών με γρήγορες κι ευέλικτες προσαρμογές. Οι προτάσεις μας, λοιπόν, αφορούν κι επικεντρώνονται στα πράγματα που αλλάζουν και που μπορούν να βοηθήσουν τον επιχειρηματία ή το στέλεχος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει με επιτυχία την προσαρμογή της επιχείρησης του στα δεδομένα της αγοράς που χαρακτηρίζονται σήμερα από την οικονομική κρίση, τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και την υψηλή αβεβαιότητα. Απλές κινήσεις με συνέχεια είναι αυτές που δρουν ως «αντίδοτα κρίσης». Κάποιες από αυτές, που έχουν δοκιμαστεί επιτυχημένα και που αφορούν  στα προϊόντα, στο ανθρώπινο δυναμικό και στην εκπαίδευσή του, στην στρατηγική ανάπτυξης και στην αειφορία, στην δομή και στην παραγωγικότητα, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια καθώς και στην ηγεσία, παραθέτονται πιο κάτω:

1. Χρειάζεται επικέντρωση στο προϊόν που η επιχείρηση γνωρίζει πολύ καλά και το οποίο δημιουργεί και το μεγαλύτερο έσοδο για αυτήν.

2. Οι αποφάσεις σε σχέση με τα προϊόντα πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά ευελιξίας και γρήγορης αλλαγής πλεύσης χωρίς μεγάλο κόστος.

3. Χρειάζεται στόχευση στην αξιοπιστία, στην οικονομία,στην χρηστικότητα καθώς και στις σταθερές αξίες των προϊόν και των υπηρεσιών της εταιρείας γιατί αυτά ζητά ο πελάτης κι αυτά θα συνεχίζει να ζητά.

4. Καταργείστε τα σύνθετα οργανογράμματα κι αντικαταστήστε τα  με απλά, άμεσα και λειτουργικά. Ανακατέψτε την τράπουλα των στελεχών με στόχο πάντα τις απαιτήσεις των πελατών και όχι τις εσωτερικές πολιτικές. Μειώστε το κόστος της μετριότητας.

5. Δώστε ευκαιρίες  σε ανθρώπους ταλέντα, που έχουν πνιγεί σε άχρηστες πρακτικές και σε πολύπλοκες διαδικασίες να αποδείξουν την παραγωγικότητα και την αξία τους.

6. Δώστε χρόνο πραγματικής άδειας στους εργαζομένους σας. Στις 17.00 στείλτε τους σπίτι και στις οικογένειές τους. Το οχτάωρο είναι αρκετό. Δεν χρειάζεστε περισσότερο. Αυτό που θέλετε είναι ποιοτικότερες και παραγωγικότερο χρόνο. Οι παραπάνω ώρες δημιουργούν άγχος και πίεση καθώς και μεγάλο πρόβλημα στις οικογένειες των εργαζομένων σας καθώς και στην προσωπική τους ισορροπία.

7. Καταργήστε τις τοξικές συναντήσεις και τις εκτεταμένες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα, που είναι άκρως αντιπαραγωγικές. Εάν θέλετε να κάνετε κάποιες, πιείτε έναν καφέ εκτός της εταιρείας. Δεν είναι σωστό κάποιοι να εργάζονται και κάποιοι να τετραγωνίζουν τον κύκλο σε κάποια αίθουσα συναντήσεων.

8. Εμπιστευτείτε τους εργαζομένους σας γιατί με αυτούς πολεμάτε καθημερινά και η ικανοποίηση τους μετατρέπεται άμεσα σε ικανοποίηση των πελατών σας.

9. Η ευγένεια, ο σεβασμός, η σωστή επικοινωνία προς πάσα κατεύθυνση, εντός κι εκτός της εταιρείας και η αποφυγή της ξύλινης γλώσσας αποτελούν κύρια συστατικά της κουλτούρας της εταιρείας. Κάθε εταιρεία είναι ένας ζωντανός οργανισμός και θέλει πίστη και συναίσθημα. Ακόμη και η σωστή συγνώμη αποτελεί ανάληψη ευθύνης.

10. Εκπαιδεύετε το προσωπικό σας διαρκώς. Εκπαιδεύετε τόσο τα στελέχη όσο και τους πελάτες σας για να μπορέσουν να αντιληφθούν τις σύγχρονες προκλήσεις και τις γρήγορες αλλαγές, με στόχο την άμεση προσαρμογή σε αυτές. Κάντε τους εργαζομένους σας πρεσβευτές της εταιρείας ,των προϊόντων και του οράματός της.

11. Η αειφόρος συμπεριφορά στην εταιρεία ξεκινά από ψηλά και γίνεται τελικά κουλτούρα. Επιμείνετε σε τέτοιες συμπεριφορές.

12. Δώστε τα σωστά όπλα στους εργαζομένους σας για να πολεμήσουν και δημιουργείστε ένα ανθρώπινο περιβάλλον εργασίας που αναπτύσσει την θετική σκέψη.

13. Προϋπολογίστε από το μηδέν για τον επόμενο χρόνο και πιστέψτε το. Θα εκπλαγείτε.

14. Αξιολογείστε τις ιδέες των εργαζομένων σας κι αφαιρέστε όγκο δουλειάς με τη μορφή πολύπλοκων διαδικασιών, κανονισμούς και μακροπρόθεσμα συμβόλαια, με σκοπό να καταστήσετε την εταιρεία σας ευέλικτη.

15. Ρίξτε τα βάρος σας στην επίθεση. Όλο το προσωπικό πρέπει να μάθει να πουλάει. Τα συστήματα μόνο για άμυνα ή μόνο για επίθεση έχουν τελειώσει. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν μόνιμη διαδικασία.

16. Οφείλετε να μετράτε τους δείκτες της εταιρείας κάθε μήνα ξεχωριστά, για πελάτες, εργαζομένους και για μετόχους, και να φροντίζετε να γίνονται άμεσα οι απαραίτητες διορθώσεις.

17. Δώστε πραγματικά κίνητρα με απλά συστήματα αξιολόγησης.

18. Κατάγετε γρήγορες νίκες, μοιραστείτε και γιορτάστε τις έτσι ώστε να ανεβαίνει το ηθικό των εργαζομένων σας κι αφήστε το εγώ και τους ηρωισμούς!

19. Μην αφήνετε τους πελάτες σας και τους ανταγωνιστές σας να πάρουν αναπνοή. Πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση πάντα για κάτι νέο που θα τους εκπλήξει.

20. Οι καθυστερήσεις σε παραδόσεις, τιμολογήσεις και εισπράξεις έχουν σημαντικό κόστος. Οργανώστε τις διαδικασίες αυτές σωστά.

21. Μην πειράζετε την τιμολογιακή σας πολιτική. Πείστε τους πελάτες σας για την αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών σας.

22. Επαναξιολογήστε τις σχέσεις με τους προμηθευτές σας και δημιουργήστε το μοντέλο του του «προτεινόμενου» προμηθευτή με ειδικές τιμές, στόχους και ποιότητα. Χτίστε σχέσεις εμπιστοσύνης. Η διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι μόνιμη διαδικασία.

23. Μετρήστε τακτικά τα αποτελέσματα της διαφημιστικής σας καμπάνιας.

24. Διορθώστε τακτικά την μακροχρόνια στρατηγική σας, ειδικά αν έχετε ενδείξεις ότι κάτι δεν δουλεύει σωστά.

25. Και μην ξεχνάτε, ο ηγέτης χτίζει, δένει, συμμετέχει και οδηγεί την ομάδα στον στόχο κι επιβραβεύει όταν αυτός επιτευχθεί. Ο ηγέτης όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ο ‘μπαμπάς’!