Behavioral Intelligence

Μπορείτε να βρείτε την αντίστοιχη δημοσίευση εδώ: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6624211996894117888/

Οι μετρήσεις ευφυίας είναι ιδιαίτερα γνωστές. Πριν λίγα σχετικά χρόνια το IQ αποτελούσε τη βασική μέτρηση της αφαιρετικής γνώσης και αιτιολόγησης σε δεδομένο χρόνο. Αργότερα, εμφανίστηκε η έννοια του EQ (Emotional Intelligence), της συναισθηματικής ευφυίας, δηλαδή της ικανότητας αντίληψης και κατανόησης των ανθρώπων. Αυτή, ιδιαίτερα την δεκαετία του ‘90 εισήχθη στο «επιχειρηματικό λεξικό» και αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς στην εργαλειοθήκη των επιχειρήσεων σχετικά με το ανθρώπινο κεφάλαιο. 

Όμως ενώ η «γνωστική» και η «συναισθηματική» ευφυία είναι εξαιρετικά σημαντικές στον εταιρικό κόσμο που διαμορφώθηκε, δίνουν έμφαση μόνο στην απόκτηση γνώσης και στην εφαρμογή της. Αυτό που λείπει, ή ακόμα καλύτερα είναι παρεξηγημένο και ελάχιστα εξασκημένο προσόν στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι η «συμπεριφορική ευφυία». Είναι εξαιρετικό να γνωρίζει κανείς τους κανόνες, τους κανονισμούς και τον τρόπο εφαρμογής τους, αλλά είναι κάτι τελείως διαφορετικό να γνωρίζει πως πρέπει να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τα παραπάνω αλλά ως αποτελεσματικός ηγέτης. Η αλλαγή της συμπεριφοράς είναι το δομικό στοιχείο σε κάθε προσπάθεια αλλαγής, όμως ταυτόχρονα είναι αυτό με το οποίο ασχολούμαστε λιγότερο.    

Οι συμπεριφορές που επιβραβεύονται είναι πιθανότερο να επαναληφθούν στο μέλλον

  Το ερώτημα που δεχόμαστε συχνά, εννοώ οι συμπεριφορικοί οικονομολόγοι, αφορά στην ύπαρξη εκπαίδευσης για την επίτευξη αλλαγών στη συμπεριφορά. Για να εκπαιδεύσουμε τη συμπεριφορική ευφυία μας, πρέπει να ενεργοποιήσουμε το σύστημα μάθησης των συμπεριφορών μας που προκαλεί τις αλλαγές της. Αυτό το σύστημα λειτουργεί καλύτερα με πραγματικές ή «εργαστηριακές–work shop» εμπειρίες, όταν δηλαδή ελέγχεται η συμπεριφορά σε πραγματικό χρόνο, διορθώνεται και δίνονται οι απαραίτητες εξηγήσεις. Οι συμπεριφορές που επιβραβεύονται είναι πιθανότερο να επαναληφθούν στο μέλλον, ενώ εκείνες που τιμωρούνται είναι λιγότερο πιθανό να επαναληφθούν. Η ιατρική επιστήμη προσφέρει αρκετά ευρήματα, αλλά δεν είναι της παρούσας να αναφερθούμε. Η επιχειρησιακή γνώση και ανάπτυξη (L&D) του ανθρώπινου δυναμικού έχει συγκεντρωθεί κυρίως στα ονομαζόμενα hard και soft προσόντα, όμως η πραγματική αλλαγή έρχεται μόνο όταν αλλάξουν οι συμπεριφορές. Το παράδειγμα είναι απλό και σαφές: Σε μια επιχείρηση που θέλουμε να πετύχουμε τη μετάβαση στη νέα γενιά ηγεσίας ή την μετατροπή της από οικογενειακή σε πολυμετοχική, φαντάζεστε ότι η εκπαίδευση του ιδρυτή στις σύγχρονες τεχνολογίες και τις μεθόδους επικοινωνίας, θα επιτύχουν την αλλαγή; Η εκπαίδευση όμως στη θετική συμπεριφορά, στην αποδοχή μιας ακόμα άποψης, θα κάνει μεγάλη διαφορά…